V Medzilaborciach začali fungovať rómske hliadky

09.12.2005 Medzilaborce

Medzilaborce 9. decembra (TASR) - Dohliadať na verejný poriadok vo vyše 6,5-tisícovom meste je cieľom rómskych hliadok, ktoré začali v týchto dňoch pracovať ...
Medzilaborce 9. decembra (TASR) - Dohliadať na verejný poriadok vo vyše 6,5-tisícovom meste je cieľom rómskych hliadok, ktoré začali v týchto dňoch pracovať v Medzilaborciach.

Jedným z cieľov dvanástich nezamestnaných Rómov bude dohliadať na poriadok v lokalitách s najväčším zastúpením rómskeho etnika. \"Zatiaľ budú až do jari fungovať tieto hliadky viac-menej skúšobne, potom uvidíme, akú autoritu si medzi obyvateľstvom vybudujú a do akej miery sa rozrastú ich kompetencie, \" uviedol dnes pre TASR primátor mesta Mirko Kaliňák. Dodal, že členovia hliadok budú mať za úlohu sprevádzať hlavne menšie deti zo sídlisk do školských zariadení, čím by sa mala zvýšiť ich bezpečnosť na miestnych komunikáciách.
Medzilaborecká samospráva vybavila členov hliadok ošatením a mobilmi. \"V prípade potreby majú možnosť skontaktovať sa s mestskou alebo štátnou políciou, \" doplnil Kaliňák.
Rómske hliadky existujú vo viacerých zemplínskych mestách a obciach. Ich činnosť sa osvedčila a samosprávy si ich pochvaľujú. Prispeli nielen k udržiavaniu čistoty v spomínaných lokalitách, ale aj k zníženiu priestupkov a trestnej činnosti.
 

Vyberte región